Vitamin D3 finns i mat från djurriket. Vitamin D2 finns i mindre mängder i vissa sorters svampar och alger men är ineffektivt jämfört med D3. Hos vuxna djur finns D-vitamin främst i det subkutana fettet (underhudsfettet) men det lagras även i levern och i tunntarmen. Vild lax är den absolut rikaste källan på D-vitamin. Generellt så har vilda djur och deras ägg bättre näringsvärden och detta gäller i synnerhet vitamin D. Observera att dvitamininnehållet även variera mycket mellan olika provtagningar och underarter av respektive djur.
Upphettning förstör också vitaminer så innehållet av D-vitamin är alltid högre i rått skick. Enligt en amerikansk studie från 2007 så var förlusten av vitamin D3 i ugnsstekt lax nästan obefintlig jämfört med lax som stekts i vegetabilisk olja som tappade merparten av sitt innehåll. 1 Tillagningsmetoden är alltså av avgörande betydelse för kostens näringsvärde
I tabellen nedan är det uppmätt på råa livsmedel per 100 gram.
Vild lax (966 IU)
Tonfisk (404 IU)
Odlad lax (240 IU)
Ägg från höns som letar sin mat utomhus (150 IU)
Ägg ekologiskt (60 IU)
Ägg från inomhushöns (30 IU)
Lammlever (20 IU)
Lättmjölk 0.5% fett vitaminberikad (18 IU)
Mellanmjölk 1.5% fett vitaminberikad (18.8 IU)
Mjölk 3% fett (0.8 IU)
Mjölk gammaldags 4.2% fett (1.2 IU)
För att få i sig 4000 IU, vilket är ett rimligt dagligt intag under vintern, så måste man alltså äta i runda tal antingen 400 gram vild lax, 1.6kg odlad lax, 40 ägg från utomhushöns, 100 ekologiska ägg, 200 ägg från inomhushöns, eller dricka 22 liter vitaminberikad mjölk, eller alternativt 332 liter gammaldags mjölk. Den vilda laxen är det enda praktiska alternativet och det blir snabbt enformigt så man kommer inte undan vitamin D i tillskottsform på vintern om man vill ha optimala nivåer.